Achter de eeuwige glimlach

Achter de eeuwige glimlach

Het boek ‘Achter de eeuwige glimlach’ heb ik spelenderwijs geschreven. Indonesië is ons moederland. Mijn man en ik spreken de taal, kennen de cultuur en verstaan de Indonesische humor. Onze oudste twee kinderen zijn er geboren.

Ik heb vele uren, vaak zittend op de grond, naar de verhalen van jonge en oude vrouwen in de kampongs geluisterd. Zij vertelden mij over hun eenzaamheid, verdriet, saamhorigheid en plezier, hun armoede en ziekte, over het geweld en de liefde die zij ervoeren, de vriendschap die hen blij, en de corruptie die hen onmachtig maakte. Ik heb hen gevraagd of ik de verhalen mocht opschrijven. Ze stonden het mij lachend toe. Ook de mannen vertrouwden mij hun leven toe. Ik heb met hen gegeten, gehuild, gelachen, geshopt, motor gereden en gefilosofeerd over hun leven en hun godsdienst.

Wat mij diep heeft geraakt, is de tolerantie en de gastvrijheid die van de vrouwen uitging.  Steeds opnieuw lieten ze mij zien wat achter hun glimlach verborgen lag.

De verschillen tussen rijk en arm, hoog en laag bepalen sterk de levens van mannen. Bij de vrouwen leeft meer het besef van goed en kwaad.

Deze ontmoetingen hebben verhalen opgeleverd, zoals alleen het leven die maken kan. In kampongs en steden van de eilanden Sulawesi, Sumatra, Flores, Timor, Java en Bali heb ik de bewoners diepgaand ontmoet. Het heeft mijzelf ook  veel gedaan. Hun verhalen laten zien wat het betekent om een Indonesiër te zijn, wat hen in het dagelijks leven bezighoudt, wat de cultuur en de traditie van hen vraagt en waar zij zelf met hun leven en met elkaar voor willen gaan. Hun verhalen kunnen ook ons leven verrijken.

De Pers over ‘Achter de eeuwige glimlach’

Het boek Achter de eeuwige glimlach (prijs 15,-) is verkrijgbaar via de uitgever.
Nieuwsgierig? Klik aan de rechterkant van de website op titels van de verhalen voor een voorproefje.

Weten wat er over dit boek wordt geschreven?
Ga dan naar De pers over Achter de eeuwige glimlach

Het boek is te bestellen bij de uitgever via de bestelpagina.
Wilt u het boek zonder extra verzendkosten met de post ontvangen?

Stuur mij dan een mail, vermeld uw naam en adres en ik ga er persoonlijk voor zorgen.

 3,646 total views,  2 views today